Medlemsinfo, Uncategorized

Mekkväll #2 hos Stenudd

Det har nu gått några veckor sedan den förra mekkvällen hos Ulf Stenudd på Umeå Cykelsport. Man kunde ana att flera hade suttit hemma och tittat på bilderna från den gången, för förväntningarna var minst sagt i topp hos det gäng cykelintressenter som möttes upp i höstmörkret utanför verkstaden på Grisbacka denna den andra mekkvällen. Nyfikenheten var stor över vad de andra tagit med sig, vilket kunde summeras: två hjul, en blågul peugeot, en långfärdscykel.

Ulf välkomnade oss och visade oss runt bland alla prylarna i den välordnade lokalen, där rader av cyklar hängde sida vid sida med konstverk utförde i både akvarell…

Stenudd visar sitt specialbeställda konstverk

…och metall.

Det senare av konstverken kom från “Den Stora Campagnolo-lådan” som Jakob lite försynt frågade om utifall att Ulf skulle kunna tänka sig vilja visa upp (varefter Jakob ansträngde sig för att låtsas som att han inte hade en aning om att lådan stod inskjuten bakom den stora metallsvarven).

Ingen utom Ulf hade naturligtvis någon som helst aning om vad något av det som fanns i Den Stora Lådan var till för, men alla ville äga lådan.

På bilden ovan ses resterna av en cykel som Ulfs bror en gång kraschat mot refugen i Brännland (se upp där i sommar!). Ulf berättade att kanttrådsdäck aldrig överlever sådana kraftiga frontalkompressioner (utan punkteras mot fälgens skarpa sidor och man får “snakebites”, två små hål på slangen), medan tubdäck mycket väl kan överleva en sådan smäll. Retrocyklisterna i gruppen hummade instämmande när tubdäckens fördelar kom på tal.

På väggen ovanför Ulfs Campagnolohylla kunde vi även beundra ett målfoto från en cykeltävling i Skellefteå där Ulf Stenudd själv stått som segrare.

Helene justerar ett hjullager

Men självklart tittade vi inte bara på allt fint och spännande, utan fick också tid att meka. En ej namngiven kund offrade sin cykel för den goda sakens skull; att Cykelintressets medlemmar skulle ha något att meka med. Hjul togs av och kedjor bröts. Skillnaden mellan moderna kassetter och traditionella frihjul avhandlades och båda typerna togs av från sina respektive hjul…

…och Jakobs Miche-frihjul visade sig väga några gram mer än han kanske önskat.

Slitage av kedja, kassetter, kransar och växeltrissor diskuterades och förevisades (totalt utsliten trissa till höger):

Efter att ha tagit av och satt på kassetten från hjulet ett par gånger hade alla fått in känslan för hur hårt man ska dra åt, och hjulet monterades åter på cykeln. En ny kedja togs fram och den perfekta kedjelängden förevisades.

Sen var det dags för lite fika. Notera duken. Ungefär här rasade Ulfs samling framväxlar ned på golvet.

Efter fikat gav sig Ulf på Beppes Peugeot, från vilken man kunde höra ett märkligt skrammel inifrån styrstammen. Det visade sig att någon hade höftat dit några distanser med alltför stor diameter ovanför styrlagret då cykeln byggdes ihop, vilka gav upphov till skramlandet. Det lösta förstås Ulf enkelt.

Kvällen avslutades sedan med en lektion i cyklingens svartkonst: hjuljustering. Alla som var med på mekkvällen drabbades även av en insikt som verkligen gick på djupet: att bakhjul inte är symmetriska. För att ge plats åt frihjulet måste de vara mycket smalare på ena sidan (och ekrarna spännas därefter). Obegripligt.

Alla som var med vill förstås tacka Ulf så mycket för hans generositet och kunskap!

Nästa mekkväll (för de medlemmar som inte kunde vara med första gången) blir den 23/11 kl. 18.00.

2 thoughts on “Mekkväll #2 hos Stenudd”

  1. Tack som f*n för bilderna o inlägget. Behövde veta vad en växeltrissa hette, o tack vare er fina bild har jag hittat nya. Tack för det!

Lämna ett svar